Meidän metsät

Miksi puhun metsistä?

Olen Tampereen Seudun Metsänomistajat ry:n puheenjohtaja.

Metsien merkitys Suomelle ja suomalaisille on paljon suurempi mitä tullaan ajatelleeksi.

Perheellämme on metsää Sastamalassa, ja olen pienestä pojasta lähtien ollut mukana metsiä hoitamassa. Ensimmäisen paperimarkkani hankin keräämällä käpyjä 1960-luvun alussa.

Tampereen kaupunki metsänomistajana

Tampereen kaupunki omistaa metsiä noin 7500 hehtaaria. Huomattava osa, noin 3800 hehtaaria, sijaitsee kantakaupungissa, hyvin lähellä asutusta. Metsät ovat kaupunkilaisten vilkkaassa virkistyskäytössä ja kuuluvat olennaisena osana lähiöiden ja tienvarsien maisemakuvaan. Teisko-Aitolahdessa kaupungin metsiä on noin 3300 hehtaaria. Tampere omistaa metsiä noin 400 hehtaaria muiden kuntien kuten Ylöjärven, Kangasalan ja Nokian alueella.

Kaupungin metsät on luokiteltu seitsemään metsäluokkaan: Lähimetsiä on 7 %, ulkoilumetsiä 29 %, retkeilymetsiä 14 %, suojametsiä 4 %, arvometsiä 13,5 %, suojelualueita 17,5 % ja talousmetsiä 15 %. 

Miten kaupungin metsiä tulisi hoitaa ja käyttää

Mielestäni kaupunki hoitaa metsiään varsin hyvin. Suojelualueita on noin 17,5% ja ulkoilu- ja retkeilymetsissäkin hoitotoimenpiteet tehdään pääosin  jatkuvan kasvatuksen menetelmillä. 

Kaupungille metsien taloudellinen tuotto ei ole kovin merkittävä, vaikka talousmetsien vuotuinen kasvu vastaa arviolta ainakin 0,5-1,0 miljoonan euron myyntituloja. Kyllä kaupungin kannattaa tämäkin tulo käyttää. Vastaavan summan vähentäminen muualta ei ole helppoa, eikä välttämättä edes ympäristölle edullista.

Metsien ensisijainen merkitys kaupungille on luonnollisesti ulkoilu- ja virkistykäytössä.

Yksityisten metsien merkitys taloudellemme

Metsäteollisuus on merkittävä työllistäjä ja vientitulojen tuottaja Pirkanmaalla. Vuosittain pirkanmaalaiset metsäteollisuusyritykset tekevät noin 3 miljardin € liikevaidon ja siitä tulee vientituloja reilusti yli 2 miljardia €.

Eikä tässä vielä kaikki. Metsäteollisuuden liikevaihdossa ei näy lainkaan ne eurot, jotka  metsäteollisuudelle palveluja tarjoavat  kauppa ja hallinto, kuljetusliikkeet, kemianteollisuus jne. tuovat Pirkanmaalle.  Monet metalliteollisuuden yritykset tekevät koneita ja laitteita metsäteollisuuteen ja vievät niitä kaikkialle maailmaan. Tätä teollisuutta ei meillä olisi ilman omaa metsäteollisuutemme.

Metsät ovat avainasemassa tarjoamalla merkittävälle osalle pirkanmaalaisia työtä ja hyvinvointia. Siksi siitä pitää puhua myös Tamperetta kehitettäessä.

Lähteekö TAKO Tampereelta

Sitä en vielä tätä kirjoittaessani tiedä. Mutta sen tiedän, että pirkanmaalaiselle puulle löytyy varmasti jalostajat ja käyttäjät jatkossakin. Toivottavasti edelleen Pirkanmaalta.

TAKO on osa Tampereen identiteettiä. Jos teollisuustoiminnat lähivuosina loppuvat, on tehdasalueen käyttö uusiin tarkoituksiin  kaupungille yksi merkittävimmistä keskusta-alueen kehittämishankkeista.